Stort antal fremtidsfuldmagter afvises

Øget popularitet ved oprettelse af fremtidsfuldmagt, men stort antal afvises

September 01, 20242 min read

Øget popularitet ved oprettelse af fremtidsfuldmagter, men stort antal afvises

Siden indførelsen af fremtidsfuldmagter i 2017 er deres anvendelse blevet stadig mere udbredt. Statistikker fra Tinglysningsretten viser dog, at antallet af afviste fremtidsfuldmagter næsten er lige så højt som antallet af godkendte. Denne udfordring skyldes ofte dårligt formulerede og uklare dokumenter.

Stigende oprettelse af fremtidsfuldmagter

Antallet af oprettede fremtidsfuldmagter har været kraftigt stigende siden 2017. I 2018 blev næsten 19.000 fremtidsfuldmagter oprettet, og dette tal steg til over 107.000 i 2023. Med denne stigning er der naturligvis også sket en stigning i antallet af fuldmagter, der er blevet aktiveret. I 2021 og 2022 blev henholdsvis 712 og 1.217 fremtidsfuldmagter sat i kraft, mens tallet i 2023 var 1.939.

Øget Antal Afviste Fremtidsfuldmagter

Trods den høje oprettelsesrate af fremtidsfuldmagter, er en stor del af dem afvist, enten helt eller delvist, på grund af uklare eller bredt formulerede dokumenter. Statistik fra Familieretshuset viser, at hver fjerde ansøgning bliver afvist. Afvisningerne skyldes ofte manglende afgrænsninger eller formuleringer, der ikke overholder lovgivningen.

I 2022 blev ca. hver tredje ansøgning afvist. Afvisningsprocenten var også høj i 2018, året efter fremtidsfuldmagternes indførelse, hvilket tyder på, at problemet kan være mere grundlæggende end midlertidigt.

Familieretshuset oplyser, at fuldstændige afslag ofte betyder, at fuldmagtsgiveren ikke kunne give en gyldig fuldmagt som oprindeligt udformet. Delvise afslag kan for eksempel skyldes, at fuldmagten tillader pengegaver uden at specificere beløb, hyppighed eller modtagere.

Når en fremtidsfuldmagt skal aktiveres på grund af fuldmagtsgiverens sygdom, er det kritisk, at dokumentet er klart og korrekt, da det kan være for sent at rette fejl på det tidspunkt.

Hvordan sikrer du korrekt oprettelse af din fremtidsfuldmagt

Den stigende problematik understreger behovet for professionel rådgivning. Det er en skam at bruge tid og penge på at udarbejde og tinglyse et dokument, der senere viser sig at være ubrugeligt.

For at sikre, at din fremtidsfuldmagt opfylder alle krav og er korrekt formuleret, er det vigtigt at søge rådgivning fra en erfaren advokat. En advokat med specialisering i familie- og arveret kan guide dig gennem oprettelsesprocessen og sikre, at din fuldmagt er udarbejdet i overensstemmelse med dine ønsker og gældende lovgivning.

Professionel rådgivning

Hos Jura Nord Advokater kan vi hjælpe dig med at definere de specifikke økonomiske og personlige beføjelser, som du ønsker at tildele din fuldmægtig(e), og sikre, at alle aspekter af din fremtidsfuldmagt er klart og præcist formuleret. Vi kan også rådgive dig om vigtige overvejelser, såsom valg af primære og sekundære fuldmægtige, hvis din førstevalgte ikke kan opfylde sin rolle og meget mere.

Ved at samarbejde med Jura Nord Advokater kan du sikre, at din fremtidsfuldmagt overholder alle lovkrav og beskytter din fremtidige velvære. Kontakt os gerne på tlf. 72161600 eller mail på [email protected] for en uforpligtende samtale.

Jura nord advokater

Back to Blog