Hvad er et boudlæg?
Efter dødsboskiftelovens regler, kan der ske boudlæg i dødsboer hvor formuen er beskeden. Formuegrænsen for boudlæg reguleres årligt og udgør kr. 51.000,00 i 2024.
Boudlæg af boets aktiver sker til den eller de personer, som efter skifterettens skøn er den afdødes nærmeste efterladte, eller eventuelt til en institution, afdøde havde tilknytning til, til den, der har betalt eller erklærer at ville betale begravelsen, til en kommune eller til statskassen.
Som udgangspunkt sker boudlæg til afdødes nærmeste efterladte. Hovedvægten lægges derfor ikke på, hvem der efter de arveretlige regler var afdødes arvinger, men på, at udlægget i stedet sker ud fra sociale rimelighedsbetragtninger til den, eller dem, som stod afdøde nærmest.
Det kan således være en person, som har varetaget afdødes interesser, f.eks. gennem pleje under sygdom eller på anden lignende måde, og som har truffet bestemmelse om begravelsen og bestilt denne.
Rangfølgen for hvem, der er afdødes nærmeste efterladte, må i hvert enkelt tilfælde afgøres på grundlag af en konkret vurdering. Heri kan tillige indgå eventuelle testamentariske bestemmelser fra afdøde, da en indsættelse af eksempelvis en god ven kan vise, at den pågældende stod afdøde nær. Udlægsmodtageren hæfter ikke for den afdødes gæld, men bliver ved udlægget forpligtet til af boets midler at dække udgifterne ved begravelsen og boets behandling. Skifteretten kan betinge udlæg af et overskud fra boet af, at udlægsmodtageren rydder afdødes bolig. Udlæg af et bo til en længstlevende ægtefælle kan finde sted, såfremt ægtefællen fremsætter anmodning derom og der intet bliver at udlodde til andre arvinger og såfremt ægtefællen påtager sig ansvaret for den afdødes gældsforpligtelser. Skifteretten har dog mulighed for at udelukke benyttelsen af reglen om boudlæg således, at et bo i stedet skal behandles efter lovens øvrige regler, såfremt værdien af boets aktiver er betydelige og såfremt afgørende hensyn til boets kreditorer taler derfor.
Findes der ikke nærtstående slægtninge eller testamentarisk indsatte arvinger, eller ønsker de pågældende ikke at modtage boudlæg, kan udlæg ske til en institution, afdøde havde tilknytning til. Er der intet i boet, eller er der kun et ubetydeligt overskud, efter at begravelsesudgifterne er dækket, kan udlæg altid ske til den, der har betalt eller erklærer at ville betale begravelsesudgifterne..
Bliv kontaktet
Jeg accepterer at Jura Nord Advokater må kontakte mig på telefon eller mail.
Lyngby Hovedgade 47, 2.
2800 Kgs. Lyngby
CVR 44973596
Telefonisk åbningstid:
Mandag – torsdag 9:00 - 16.00
Fredag – 9.00 - 15.00
Møder afholdes også uden for vores telefoniske åbningstid
Der er gratis parkeringsområder i nærheden samt parkeringsmuligheder under Lyngby Storcenter og ved siden af Magasin. Kontoret ligger desuden tæt på Lyngby Station, hvis man ønsker at bruge offentlig transport.
Innovativ
Nytænkende advokatkontor
Integritet
Kompetent rådgivning
Ekspertise
Specialister i familie- og arveret samt køb af bolig
Copyright 2024. All Rights Reserved.