Fremtidsfuldmagt
En fremtidsfuldmagt er en fuldmagt, der kan sættes i kraft, hvis fuldmagtsgiveren ikke længere kan varetage sine personlige og/eller økonomiske forhold som følge af sygdom el.lign. Du kan med en fremtidsfuldmagt selv udpege en person til en gang i fremtiden at tage over, hvis du på et tidspunkt mister evnen til selv at tage dig af dine personlige og økonomiske forhold. Hvis du ønsker flere fremtidige fuldmagtshavere, er dette også muligt.
På baggrund af fuldmagten får fuldmagtshaver mulighed for at træffe beslutninger om for eksempel bankforretninger eller personlige beslutninger vedrørende pleje og omsorg. Det kan blive relevant ved sygdom, svækket mental funktion el. lign., f.eks. hvis en pårørende rammes af demens, alzheimers eller anden alvorlig sygdom, hvor vedkommende ikke længere er i stand til at varetage sin egne forhold på betryggende vis.
Vi håber selvfølgelig alle på at være så heldige, at vi vil være ved godt helbred og friske i hovedet frem til den dag vi ikke er her længere. Vi ved dog også at der er en stor risiko for, at dette ikke vil være tilfældet, men at vi derimod får brug for hjælp til at varetage vores personlige og økonomiske forhold. Derfor er det en god idé at forberede sig og overveje en fremtidsfuldmagt i god tid, inden uheldet er ude.
Fremtidsfuldmagten er en forsikringsordning for dig og din familie, som kan sikre tryghed og ro i en ellers fremtidig vanskelig situation.
Før fremtidsfuldmagten kan sættes i kraft, skal Familieretshuset (tidligere Statsforvaltningen), tage stilling til om fremtidsfuldmagten kan træde i kraft.Det sker ved, at man selv, eller den person som er indsat i fremtidsfuldmagten, kontakter Familieretshuset. Familieretshuset vurdere herefter, om de betingelser, som er skrevet i fremtidsfuldmagten, er opfyldt.Fremtidsfuldmagten kan først sættes i kraft, når fuldmagtsgiver ikke længere selv kan varetage sine egne interesser inden for de områder, som fremtidsfuldmagten omfatter. Det kan f.eks. være grundet sygdom, svækket mental funktion eller lignende.
Hvis Familieretshuset har vurderet, at fremtidsfuldmagten kan sættes i kraft, sørger Familieretshuset for at fremtidsfuldmagten kan ses ved opslag i Personbogen, herunder på Tinglysningsrettens hjemmeside.
For at en fremtidsfuldmagt er bindende, skal den tinglyses og underskrives for en notar i skifteretten. Notaren vil ved sin påtegning på fremtidsfuldmagten bekræfte din (fuldmagtsgivers) identitet og evne til at handle fornuftsmæssigt. Notarens påtegning vil blive afgivet digitalt og noteret digitalt på fremtidsfuldmagten. Fremtidsfuldmagten vil herefter være bindende. Det er dog altid muligt at ændre eller tilbagekalde fremtidsfuldmagten, hvis man ikke længere ønsker den gældende, eller hvis man i stedet ønsker en anden fuldmagtshaver. Det kræver dog en ny tinglysning og en underskrift for notaren igen. Det er ikke notarens opgave at fortælle dig, hvilken tekst der skal stå i din fremtidsfuldmagt. Det er vigtigt, at du skræddersyer fuldmagten til dine behov og ønsker, og ikke blot underskriver den generelle skabelon fra f.eks. www.borger.dk
Du kan frit vælge, hvem der skal være dine fremtidsfuldmægtige. Eneste krav er at vedkommende skal være fyldt 18 år, når fremtidsfuldmagten træder i kraft. Vedkommende må heller ikke være under værgemål eller selv have oprettet en fremtidsfuldmagt, der er sat i kraft.
Med en fremtidsfuldmagt undgås det, at der skal udpeges en offentlig værge via Famlieretshuset, hvilket både er tidskrævende, tungt og ikke altid ønskværdigt, da en offentlig værge ikke har personligt kendskab til dig og din familie. Du kan oprette fremtidsfuldmagten på hvilket som helst tidspunkt så længe du er i stand til at handle fornuftsmæssigt, men den får først aktualitet den dag du ikke selv kan tage vare på dine personlige og/eller økonomiske forhold og dette bekræftes af en læge.
Bliv kontaktet
Jeg accepterer at Jura Nord Advokater må kontakte mig på telefon eller mail.
Email: [email protected]
Adresse: Lyngby Hovedgade 10C, 2800 Kgs. Lyngby
Telefonisk åbningstid:
Mandag – torsdag 9:00 - 16.00
fredag – 9.00 - 15.00
Reglerne for familieoverdragelse er mere komplekse end man lige tror, men der er i mange tilfælde store fordele at hente for børnene, hvis et generationsskifte af f.eks. sommerhuset eller anden gavegivning m.v. planlægges juridisk korrekt. Gerne i god tid inden forældrene falder bort. Jura Nord Advokater rådgiver gerne om reglerne, herunder om hvilke betingelser der skal være opfyldt for at kunne benytte det skattemæssige værdiansættelsescirkulære fra 1982, hvorefter nærtstående i visse tilfælde kan overdrage fast ejendom til en værdi svarende til 15% +/- af den offentlige vurdering af ejendommen og hvordan disse regler hænger sammen med familielån og gaver. Der er mange faldgruber man skal kende til og gerne guides udenom.