Samejeoverenskomst

En samejeoverenskomst er typisk en aftale, der regulerer et sameje af en eller flere faste ejendomme.

En samejeoverenskomst er ikke en aftale, der fastlægger ejerskabet til en ejendom, da dette sker ved et tinglyst skøde, men en samejeoverenskomst fastlægger hvilke regler, som gælder under ejerskabet af ejendommen, sammen med en anden person.

Overenskomsten kan derfor ikke ændre på adkomst- eller ejerforholdet til en ejendom.

Det er af afgørende betydning, at man opretter en sådan aftale om sameje, såfremt man køber en ejendom sammen med en anden person og såfremt ejerne er enten ugifte samlevende, ægtefæller med særeje eller

når ejendommen blot købes sammen med en ven eller anden slægtning.

Er man ægtefæller med formuefællesskab, eller i dag kaldet delingsformue, skal man ikke oprette en samejeoverenskomst, da ægtefællelovgivningen træder ind og regulerer forholdet omkring alle ægtefællernes økonomiske forhold.

I nogle tilfælde kan det dog være vigtigt at oprette ægtepagt med særeje sammen med en aftale om samejeoverenskomst, mellem ægtefæller, såfremt man ønsker at kunne skævdele friværdien af ejendommen ved et senere salg. Dette i forbindelse med en evt. fremtidig separation eller skilsmisse eller ved dødsfald i forhold til ens arvinger.

Samejeaftalen om ejendommen giver, så at sige, det juridiske grundlag for parternes ejerskab, indskud, benyttelse og salg af ejendommen.

Aftalen kan laves inden ejendommen købes eller mens man ejer ejendommen sammen, men vi opfordrer til, at udfærdige en samejeoverenskomst så hurtigt i forløbet som muligt, og gerne mens ejerne af ejendommen er på talefod, da man således sikrer sig et klart grundlag for hele ejerskabet.

I modsat fald er der ikke er klare regler som gælder, såfremt man fx. efterfølgende skal sælge en ejendom som led i et samlivsbrud eller ved dødsfald.

Har man ingen aftale, og skal samejet stoppe, reguleres forholdet af de såkaldte almindelige juridiske grundsætninger, herunder udgangspunktet om, at alle beslutninger skal træffes ved enighed. Er man uvenner kan dette selvfølgelig være vanskeligt.

Kan parterne ikke nå til enighed om vilkårene for evt. salg og beboelse af huset, må salget i sidste ende foregå ved en opsigelse af samejet og på en frivillig auktion, der minder om en tvangsauktion. Dette er en fremgangsmåde, der ikke blot medfører store udgifter, men også betydelig risiko for økonomisk tab for parterne.

Bliv kontaktet

Jeg accepterer at Jura Nord Advokater må kontakte mig på telefon eller mail.

Vi følger med tiden

Vi står forrest i den digitale udvikling, og har gjort det let for dig, at få kompetent juridisk rådgivning på en fleksibel måde. Vores kontakt med dig kan foregå enten digitallt eller fysisk. Dvs. enten pr. telefon, mail, over videomøder eller som et fysisk møde på kontoret. Det gør det mere fleksibelt, hurtigt og let for dig.

Kontakt os

Lyngby Hovedgade 47, 2.

2800 Kgs. Lyngby

CVR 44973596


[email protected]

Telefonisk åbningstid:

Mandag – torsdag 9:00 - 16.00

Fredag – 9.00 - 15.00

Møder afholdes også uden for vores telefoniske åbningstid

Der er gratis parkeringsområder i nærheden samt parkeringsmuligheder under Lyngby Storcenter og ved siden af Magasin. Kontoret ligger desuden tæt på Lyngby Station, hvis man ønsker at bruge offentlig transport.

Lyngby Hovedgade 47, 2800 Kongens Lyngby, Danmark
Image

Innovativ

Nytænkende advokatkontor

Image

Integritet

Kompetent rådgivning

Excellence

Ekspertise

Specialister i familie- og arveret samt køb af bolig

Copyright 2024. All Rights Reserved.